Apel către patroni: săriți cu banul, măriți salariile. Angajații nu mai suportă situația

de: Mădălina Bahrim
07 02. 2023

Angajații români au nevoie de venituri mai consistente pentru a face față crizei costului vieții. Nu este un moft și nici măcar nu are legătură cu productivitatea sau competitivitatea mediului de afaceri, ci cu o realitate economică dură: viața este din ce în ce mai scumpă, banii nu mai au valoare.

Studii recent efectuate pe piața muncii scot la iveală nemulțumirea angajaților români cu privire la nivelul salarial.

Aceștia vor să-și facă vocea auzită și să tragă un semnal de alarmă în ochii managerilor români, cărora le cer ferm să le ofere salarii mai mari, nu pentru că așa au visat, ci din cauza faptului că efectiv nu mai pot trăi cu banii pe care îi primesc în prezent.

Din moment ce coșul zilnic are un cost mult mai piperat, facturile sunt și ele greu de suportat, avem scumpiri în linie la orice bun și serviciu de bază, este firesc să avem o corelare în zona de venituri.

Oamenii sunt dispuși chiar să-și dea demisia și să caute firme care plătesc mai bine, ceea ce ar însemna pentru patroni probleme mult mai mari decât dacă ar majora lefurile din prima, fiindcă la actuala criză a forței de muncă probabil că vor aștepta mult și bine noi candidați pentru posturile rămase vacante.

Conform unui sondaj realizat de Undelucram.ro, aproximativ 53% dintre angajați se așteaptă ca anul acesta să le crească salariile. În caz contrar, arată datele studiului, 40% au de gând să își caute un alt job.

Nu se mai poate trăi decent cu actualele salarii. „Ne aude cineva?”

Specialiștii în HR le dau dreptate oamenilor care pretind salarii mai mari, admițând că pe umerii acestora apasă presiuni mari legate de criza costului vieții. Această inflație de care parcă nu mai scăpăm s-a transformat într-o veritabilă gaură neagră pentru bugetele și buzunarele noastre, iar necesitatea unor venituri mai consistente este incontestabilă.

„Observăm din acest sondaj o așteptare pertinentă a angajaților de a avea salarii mai mari anul acesta având în vedere contextul economic și totodată o intenție pe măsură a companiilor. De asemenea, observăm atenția cu care specialiștii în resurse umane urmăresc creșterea salariilor astfel încât aceasta să fie proporțională cu situația macroeconomică, dar și cu rezultatele angajaților.

Este de remarcat că angajatorii se gândesc la diferite metode de a-și motiva angajații chiar dacă nu își permit o creștere salarială”, afirmă Costin Tudor, fondator si CEO Undelucram.ro.